WhoIs

نمایش مشخصات مالک دامنه

هوایز دامنه و آی پی

هنگامی که هر فردی در اینترنت دامنه ای برای وب سایت خود ثبت میکند مشخصاتی از وی به عنوان مالک دامنه دریافت میگردد و دامنه به نام وی در رجیسترر ثبت میگردد که به روند دریافت و مشاهده این اطلاعات عملیات whois گفته میشود .

در سالهای اولیه اینترنت ARPANET به عنوان سرویس دهنده و DARPA به عنوان ثبت کننده دامنه های اینترنتی وظیفه ثبت اطلاعات مالکان دامنه را بر عهده داشت و تمام ثبت ها و اطلاعات هویز و مالک دامنه توسط این سازمان بررسی و ثبت میشد.
در همین سالهای اولیه در دسترس بودن اطلاعات مالکان ثبت کننده دامنه و امکان جستجو در میان آنها باعث شد هکر ها حملات فیشینگ انجام داده و یا اسپمرها ایمیل های ثبت کننده دامین را براحتی کپی و در میان آنها جستجو کرده و اطلاعات مورد نیاز را بصورت گزارش وار دریافت میکردند.
در سالهای بعد با وضع قوانین توسط ICAAN به مرور زمان قوانین سخت گیرانه ای برای هویز اعمال شد و طبق آخرین قوانین جستجو در بین این اطلاعات و تهیه گزارش های آنچنانی تابع قوانینی نیز شدند. اطلاعات قابل نمایش در هویز دامنه اکنون به 2 حالت میتواند باشد. در حالت اول تمامی اطلاعات ثبت کننده دامنه در معرض نمایش عموم قرار دارد و هر کاربری میتواند اطلاعات مالک دامنه را مشاهده کند، برخی از مهمترین فیلدهایی که در هویز یک دامنه نمایش داده میشود عبارتند از :
نام و نام خانوادگی ، ایمیل ، آدرس و شماره تلفن های مالک بهمراه مشخصات کامل کشور و شهر وی ، تاریخ ثبت و انقضای دامنه، تاریخ آخرین تغییرات در هویز ، نیم سرورهای تعریف شده جهت اتصال به هاستینگ ، IP شرکت هاست، رجیسترر اصلی دامنه و در برخی موارد ASN دیتاسنتر یا سرویس دهنده نیز در هویز قابل نمایش میباشد و حتی برخی امکانات غیر رایگان نیز به عنوان مثال تاریخچه تغییر اطلاعات هویز، تاریخچه مرکز ثبت ، نوع سرور میزبان و ... نیز قابل گزارش گیری میباشد.